top of page

VvE Sem Dresdenplein

Schiedam

Opdracht:

VvE Semdresdenplein

Samenwerking:

Cauberg Huygen

van Dijk mileutechniek

Grizly studio

Medewerkers:

Rick Wessels, Manora van Wijck

 

 

2021-

 

terug naar verduurzamen

In de wijk Groenoord te Schiedam zijn wij bezig met de voorbereidingen op het verduurzamen van 2 gebouwen, aan het Sem Dresdenplein en de Toon Verheystraat. De gebouwen zijn hetzelfde, maar gespiegeld. De oorspronkelijke uitstaling van de gebouwen is die van typische wederopbouwarchitectuur in het MUWI-systeem. Kopgevels in metselwerk, waarin middels betonbanden de verdiepingen zijn af te lezen. Deze betonbanden lopen door in de galerijen, over de balkongevel en in de gevels van de losstaande liftschachten. In de jaren ’90 is de isolatie van het gebouw verbeterd. Hiermee verdwenen de horizontale banden in kop- en achtergevels.

 

De Verenigingen van Eigenaren van beide gebouwen hebben gekozen voor de verduurzaming van hun gebouw met een Zeer Energiezuinig Pakket. Dat betekent dat het hele gebouw rondom wordt geïsoleerd en voorzien van nieuwe kunststof kozijnen met triple glas. Deze ingreep geeft aanleiding voor het aanpassen van de uitstraling van het gebouw.

 

Wij kiezen ervoor het gebouw een frisse nieuwe jas te geven, die rekening houdt met het stedenbouwkundig ensemble en aansluit bij de bestaande en omliggende architectuur. De horizontale banden komen terug als verbindend thema, om de uitdrukking van de banden en de plastiek van de gevel te versterken, steken ze iets uit ten opzichte van de rest van de gevel.

Het kleurgebruik sluit aan bij de omliggende bebouwing en de oorspronkelijke architectuur, maar in het nieuwe ontwerp zijn de materialen precies andersom gepositioneerd. De horizontale banden worden uitgevoerd in zachtgele steenstrips en de rest van de gevel in licht stucwerk.

 

Meer informatie over VvE Sem Dresdenplein opvragen

bottom of page