top of page

VvE De Wijze Mannen

Amsterdam

Opdracht:

VvE De Wijze Mannen

Corporatie:

Eigen Haard, Amsterdam

Medewerkers:

Rick Wessels, Marcel Berghout

 

 

2021-

 

terug naar verduurzamen

VvE De Wijze Mannen bestaat uit 5 in opzet identieke, haakvormige bouwblokken in stempelverkaveling langs de Robbert Fruinlaan in Amsterdam-Sloterdijk. Elk bouwblok bestaat uit 5 bouwlagen met 60 portiek-woningen. Het bouwjaar is 1957.

 

De gevels spelen van oorsprong een subtiel spel met de vlakverdeling van open en gesloten geveldelen. Kenmerkend is de ontspiegeling van de klassieke portiekgevel, die met name in de verdeling van de loggia’s over de gevels tot uitdrukking komt. De subtiele gevelindelingen en -verbanden zijn bij een renovatie in de jaren 90 letterlijk weggepoetst: de loggia’s zijn dichtgezet, waarbij de helft in de vorm van een bloemenraam -tevergeefs- verbinding zoekt met de onderliggende portiekentrees.

 

In het kader van een verduurzamingsingreep worden de gevels nog eens extra geïsoleerd en de kozijnen vervangen in kunststof. Dat biedt de mogelijk om de eenheid in het complex en de gevels terug te brengen en te verwijzen naar de oorspronkelijke vlakverdeling. Dat is ook de inzet van het ontwerp.

 

De gevels worden voorzien van minerale steenstrips in een oranje-roodbruine sortering met een donkere voeg. Met een lichte voeg worden de trappenhuizen terloops benadrukt. De portiekentrees worden optisch verbreed en voorzien van aluminium puien.

 

In het oorspronkelijke ontwerp spelen de balkons een belangrijke rol in de plastiek van de tuingevels, een rol die bij de vervanging van de hekken door gaashekken grotendeels verloren is gegaan. Nieuwe hekken, bekleed met  vezelcement profielstroken in een lichte kleur, brengen de balkons als plastische gevelelementen terug.

 

Meer informatie over VvE De Wijze Mannen opvragen

bottom of page