top of page

Vaartweg

Hilversum

Opdracht:

HBG, Amsterdam

Aannemer:

Pellikaan, Hilversum

 

Medewerkers:

Theo van de Beek, Hans van der Heijden, Rick Wessels, Manora van Wijck, René Lagendijk (advies landschap)

 

Fotografie:

Piet Rook

 

2001-2003

 

terug naar nieuwbouw

Het ontwerp combineert een 2 onder 1 kap woningtypologie aan een gemeenschappelijk erf op het binnenterrein. Het gebruik van de hof wordt gestimuleerd door de vrij indeelbare plattegronden en openslaande deuren. De betimmering van goten, luifels en carports vormt een slingerende lijn, die de afzonderlijke volumes verbindt. Hierdoor geven de woningen vorm aan het gemeenschappelijke binnenterrein. Het ontwerp van het erf ondersteunde de kwaliteit van het ensemble. Bij de technische uitwerking van met name de open bestrating is dankbaar gebruik gemaakt van de expertise van HBG Engineering.

 

In dit project kwam onze ervaring met stedelijke vernieuwing en inspraakprocessen van pas. Wij werden door de projectontwikkelaar ingeschakeld bij de onderhandelingen met omwonenden.

 

Meer informatie over de Vaartweg opvragen

Typologische sensitiviteit

'De hof aan de Vaartweg is een demonstratie van de mogelijkheden die er zijn tot verdere verdichting van de stad. Ofschoon dergelijke ingrepen een aanzienlijk deel van de feitelijke fysieke productie uitmaken, krijgen ze weinig erkenning. Deze praktijk die valt of staat met een grote typologische sensitiviteit, is aan herwaardering toe.'

 

Harm Tilman

bottom of page