top of page

Tuindorp Kethel

Schiedam

Opdracht:

Woonplus, Schiedam i.s.m. Werkgroep Groot Onderhoud

Aannemer:

Bokx, Schiedam

 

Medewerkers:

Hans van der Heijden, Paul Voorn, Rick Wessels

 

Fotografie:

Piet Rook

 

1998-2002

 

terug naar renovatie

De renovatie van 241 rijwoningen uit de jaren '50 concentreerde zich op de gevelhuid. Ons onderzoek naar verschillende interventiemogelijkheden liet zien dat de bewoners van het complex zich hun tuinen en hun interieurs succesvol hadden eigen gemaakt en dat de vernieuwingsoperatie zich hiervan afzijdig kon houden. Resultaat is een bekleding van de huizen, die de thermisch prestatie verbetert en de verfijnde originele architectuur in herinnering brengt.

 

De plannen zijn in nauwe samenwerking met de door de bewoners opgerichte Werkgroep Groot Onderhoud gemaakt. Er zijn twee proefblokken gemaakt. Hierdoor kon de aannemer de uitvoering gericht voorbereiden en konden de bewoners het ontwerp in de realiteit beoordelen. Naar aanleiding van hun opmerkingen zijn diverse aanpassingen gedaan.

 

Over dit ontwerpproces is een boek uitgebracht: 'Tuindorp Kethel, noddy, noddier, noddiest'. Het project was finalist voor de World Habitat Award 2006 die door de VN is ingesteld.

 

Meer informatie over Tuindorp Kethel opvragen

Bewoners het hart van het proces

‘Het project erkent het emotionele belang van een woning vanuit het perspectief van een huurder, geeft een alternatief voor sloop en plaatst de bewoners in het hart van het proces terwijl grote sociale en milieutechnische offers worden vermeden.'

 

juryrapport World Habitat Award, BSHF

bottom of page