Stanleylaan I

Utrecht Kanaleneiland Zuid

1/14

Opdracht:

Bo-Ex, Utrecht

Constructeur:

iKAABEE, Soest

Installateur:

VIAC Installatie Adviseurs, Houten

Bouwfysich adviseur:

LBP Sight, Nieuwegein

Mileu:

Van Dijk Geo- en Milieutechniek, De Meern

Aannemer:

HEMUBO, Almere

 

Medewerkers:

Marcel Berghout, Paul Voorn, Rick Wessels

Fotografie:

Marcel Berghout

 

2011-2014

 

terug naar renovatie

De renovatie maakt deel uit van het integrale actieprogramma “Kanaleneiland Zuid Vernieuwt” dat de gemeenteraad van Utrecht in 2010 heeft vastgesteld. Doel is een buurt die qua woongenot en uitstraling weer 25-40 jaar meekan. Bouwkundig is ingezet op het verbeteren van de energieprestatie en op vernieuwing binnen een “restauratieve” aanpak. Daarvoor hebben wij in 2011 de architectonische kaders bepaald, in samenwerking met De Nijl Architecten en de Dienst Stadsontwikkeling van de gemeente.

 

Met zorg is er vormgegeven aan de principes van het Moderne Bouwen. De gevel is dan ook geen reproductie van wat ooit was, het is een vrijzinnige interpretatie met als doel de frisheid uit de zestiger jaren weer tot leven te roepen.

 

Met de renovatie is aan alle eisen voldaan. Het energielabel is dankzij de schilisolatie en de aanleg van vraaggestuurde ventilatie zelfs op label A uitgekomen. Voor woning en gebouw zijn de Veilig Wonen-certificaten inmiddels afgegeven. Met de aanleg van gemeenschappelijke satellietontvangst zijn de schotels uit het gevelbeeld verdwenen, hetgeen de uitstraling versterkt en het blok van zijn sociale stigma afhelpt.

 

De nieuwe, kunststof puien nemen de oorspronkelijke kozijnindeling over met red cedar schrootpanelen in de borstweringen. Op de gevel tussen de balkons is aan de buitenzijde gevelisolatie aangebracht, afgewerkt met krabpleister. Kleur en textuur van de krabpleister verwijzen naar de oorspronkelijke afwerking met grindgewassen beton. De balkonhekken zijn met zorg ontworpen: de strekmetalen paneelvulling combineert doorzicht met privacy en bemoeilijkt invlechten met zeil of doek. Voor de portiekentree is een naturel betonnen portaal geplaatst met een hoge luifel. Het is een robuust uitgevoerde toegang, die goed past in de karakteristiek van Kanaleneiland-Zuid.

 

Meer informatie over de Stanleylaan opvragen

Samenhang op alle niveaus

De jury kiest voor het project dat zich onderscheidt door een fijne, geraffineerde detaillering en op alle niveaus een grote samenhang vertoont. Een project waarin met kozijnen, roosters en borstweringen zorgvuldig is omgegaan, tot aan toegevoegde elementen als luifels en entreepartijen. Een project waarin de ontwerper techniek en architectuur met beperkte middelen optimaal bij elkaar heeft gebracht. Een project ook waarin de ontwerper zich niet louter heeft laten leiden door wat is, maar een project waarbij de invulling een tijdloze uitstraling heeft gekregen.

 

juryrapport VKG Architectuurprijs

copyright biq  |  privacy

  • LinkedIn Black Round
  • biq bol
  • Black-Circle-Icon_Email1-940x940.png