Sitiolaan

Doorn

1/9

Opdracht:

Heuvelrug Wonen

Bewonerscommunicatie:

Hakvoort Mens & Gebouw

Aannemer:

riz bouw, IJsselstein

 

Medewerkers:

Marcel Berghout, Rick Wessels

 

 

2014

 

terug naar onderzoek

Het ontwerp is geïnspireerd op de vroegere bestemming van het naastgelegen Sitiopark. De 5 woonblokken worden in een landschappelijke omgeving gelegd. Het plan bevat geen liften. De 24 nultreden woningen die HRW wil opnemen worden gerealiseerd door bij blok 1-4 het omliggende terrein te verhogen. Renovatie en landschap kunnen zodoende in samenhang met elkaar worden vorm gegeven. Het ontwerp bevat daarom ook voorstellen voor de inrichting van de binnenterreinen en de rand langs de Sitiolaan. Elk binnenterrein krijgt een eigen thema –Heuvelrug, Kijktuin, Speeltuin en Boomgaard. De ontwerpvoorstellen moeten in overleg met de gemeente en de bewoners verder gestalte krijgen. Dankzij de aankoop van het omliggende terrein door HRW heeft de gemeente in ieder geval voldoende geld om de ambities van de ontwerpvoorstellen waar te maken.

De kracht van het complex ligt in de samenhang tussen de 5 woonblokken. Het ontwerp houdt die samenhang in stand. Alle woonblokken krijgen dezelfde behandeling die alleen aan de Kombos en de Van Nagel-Laan wordt aangepast op de specifieke ligging aan de rand. Diversiteit en herkenbaarheid ontstaan door de verschillende thema’s van de binnenterreinen en kleurnuances in nieuw metselwerk. Het onderscheid is subtiel, maar onmiskenbaar.

De woningen op de 1e woonlaag van blok 1-4 krijgen een gelijkvloerse ontsluiting (=nultreden) in het portiek en een groot terras aan de tuinzijde. De portieken worden hier op aangepast en uitgebreid. De trap naar het souterrain en de bergingen vervalt. In de nieuwe situatie worden de souterrains buitenom aan weerszijden van de blokken ontsloten. Dankzij een brede deur en een flauwe trap met fietsgoot zijn de bergingen met de fiets aan de hand makkelijk te bereiken. De doorgaande binnengang zorgt ervoor dat er altijd een tweede vluchtmogelijkheid is.
Aan de Kombos overbruggen ruime buitentrappen het hoogteverschil tussen het terrein en de 1e woonlaag. Daar worden dus geen woningen gelijkvloers ontsloten. Ook aan de Van Nagel-Laan wordt het maaiveld niet verhoogd. De woningen op de 1e woonlaag krijgen daar, net als de woningen op de 2e en 3e woonlaag van elk blok, een vergroot balkon.

In het ontwerp worden alleen natuurlijke materialen gebruikt –onbehandeld hout voor de balkons, blank gelakt hout voor de nieuwe kozijnen van de portiekentrees en baksteen voor de keerwanden in het terrein en de nieuwe toegangen naar de souterrains. Het zijn materialen die goed passen bij de groene omgeving en bovendien mooi verouderen.

 

Meer informatie over de Sitiolaan opvragen

copyright biq  |  privacy

  • LinkedIn Black Round
  • biq bol
  • Black-Circle-Icon_Email1-940x940.png