top of page

Pleinen

Hoofddorp

Opdracht:

Bouwfonds, Haarlem

Constructeur:

Datema, Woudenberg

Aannemer:

HSB, Volendam

 

Medewerkers:

Theo van de Beek, Irene Edzes, Marjolein van Eig, Hans van der Heijden, Angela Schoen, Rick Wessels

 

Fotografie:

Stefan Müller

 

2004-2006

 

terug naar nieuwbouw

In dit project waren de bouwkosten kritisch, omdat gebouwd moest worden voor startende kopers op de woningmarkt. Een gedeelte van het project is in de sociale huursector gerealiseerd.

 

Met Bouwfonds zijn investeringen en steeds scherp afgezet tegen de rendementen. Gekozen is voor een huiselijke architectuur met een steil dak. Hierdoor ontstaat een relatief grote woonruimte op de begane grond. Het dak biedt goedkoop volume voor de slaapkamers. Dakkapellen ritmeren de blokken en geven de slaapkamers een specifieke ruimtelijkheid.  Binnen deze logica hebben beide plandelen uiteindelijkelk hun eigen expressie gekregen. De bouwkosten lagen lager dan concurrerende pakketten van systeembouwers.

 

Architectonische kwaliteit en pragmatiek sluiten elkaar niet uit. Het project werd genomineerd voor de internationale Brick Award 2008. Het is gepubliceerd in het themanummer 'Rationalist Traces' van Architectural Design en is gebruikt als illustratie van 21ste eeuwse moderne architectuur 'Architecture in the 20th en 21st century' van Delius Publishers.

 

Meer informatie over Pleinen opvragen

Souverein handschrift

'Sinds jaren bezit biq grote ervaring in de woningbouw, zowel in nieuwbouw als in de restauratie en reconstructie van oudere complexen. Dit weerspiegelt zich in het soevereine handschrift waarmee de architecten 144 woningen in de buurt van Schiphol hebben gerealiseerd.'

 

Jürgen Tietz

bottom of page