top of page

Nul Op de Meter

Enschede

Opdracht:

Reimarkt Enschede

 

Medewerkers:

Marcel Berghout, Pieter Soetaert, Rick Wessels

 

 

2014

 

terug naar onderzoek

Voor Reimarkt Enschede ontwikkelden wij een nul-op-de-meter concept voor een rijwoning uit de jaren zestig. Nul-op-de-meter wil zeggen dat de woning geen energiekosten meer heeft, ook niet voor huishoudelijk gebruik.

 

Om dat te bereiken wordt de schil van de woning zwaar geïsoleerd. De nieuwe Rc-waarden van begane grondvloer, dak en gevels liggen tussen 5,0 en 6,0. Dankzij wandverwarming en vraaggestuurde ventilatie heeft de woning altijd een aangenaam binnenklimaat. Een luchtwarmtepomp zorgt voor verwarming en warmwater. Op het dak genereren 14 zonnepanelen de benodigde elektriciteit.

 

Uitgangspunt is een serie van 1. De buren doen dus niet mee of besluiten jaren later pas hun woning op te knappen. Het concept hebben wij daarom bewust binnen de bestaande envelop van de woning vorm gegeven. De nieuwe gevel manifesteert zich weliswaar als zodanig, maar respecteert rooilijn en bestaande gevelopeningen. De woning blijft onderdeel van de rij. De topgevel onttrekt de zonnepanelen aan het zicht vanaf de straat en zal in verschillende varianten worden aangeboden.

 

Meer informatie over dit concept opvragen

bottom of page