top of page

Jubileum

20 jaar biq

jubileum biq

29 augustus 2014

Deze week bestaat ons bureau 20 jaar, een jubileum waar we erg trots op zijn.

 

In ons bestaan hebben wij de aard van ons werkveld drastisch zien veranderen. Na de hoogtijdagen van SuperDutch in de jaren 90 maakten we begin 2000 voor het eerst een terugval van de markt mee, gevolgd door de nieuwbouwhausse van de jaren 0. En nu zitten we voor de tweede keer in een crisis, dit keer een met ingrijpende gevolgen voor ons vak en onze vakuitoefening.

 

Werkend vanuit de architectonische traditie hebben wij ons steeds weten aan te passen aan de veranderde omstandigheden, ook nu weer. We zijn ‘alive and kicking’, kleiner weliswaar, maar met een onveranderd enthousiasme om te werken aan de relevante opgaven van deze tijd. Voor ons bewegen die zich steeds vaker op het snijvlak van transformatie, renovatie en duurzaamheid, een werkveld waarin biq over grote expertise beschikt. Onze ontwerphouding, van oudsher gericht op samenwerking en realisatie, blijkt juist in de nieuwe vormen van samenwerking van extra toegevoegde waarde.

Graag bedanken wij onze opdrachtgevers voor het in biq gestelde vertrouwen en alle (oud-) medewerkers voor hun inzet en betrokkenheid. Dankzij hun hebben wij altijd met veel plezier gewerkt. We hebben veel mooie projecten mogen realiseren, maar een paar springen er voor ons echt uit.

 

Het winnen van Europan 4 in Liverpool bezorgde ons een buitenlands avontuur met de nieuwbouw, renovatie en restauratie van the Bluecoat als resultaat. Dit project ontving in het Verenigd Koninkrijk vele architectuurprijzen. Een tweede hoogtepunt vormt de renovatie van 4 Knikflats in Rotterdam-Ommoord, met afstand ons grootste project tot dusver. Weliswaar hebben we met dit project geen prijzen gewonnen, maar de grote waardering van opdrachtgever en bewoners is ons eigenlijk meer waard. Datzelfde geldt voor de renovatie van Tuindorp Kethel in Schiedam.

 

Opdrachten als de Knikflats zullen in de nabije toekomst dun gezaaid zijn. Projecten zijn kleiner van schaal en het aantal specialisten is gegroeid. Deskundigheid raakt versnipperd en de verhoudingen tussen partijen zijn veranderd: de architect is allang niet meer de bepalende factor. Dat is niet erg, zolang hij maar in staat blijft om alle eisen, verwachtingen en adviezen om te zetten in een begrijpelijk, samenhangend en realiseerbaar ontwerp. En dat is precies waar we ons ook in de komende 20 jaar voor zullen inzetten.

bottom of page