Langerak

Utrecht

1/15

Opdracht:

Mitros, Utrecht

Bouwkosten en management:

Bouwhaven, Barendrecht

Aannemer:

BAM, Utrecht

Stedebouwkundige en supervisor:

KCAP, Rotterdam

 

Medewerkers:

Theo van de Beek, Marjolein van Eig, Hans van der Heijden, Mathieu Kastelijn, Paul Voorn, Rick Wessels, Manora van Wijck

 

Fotografie:

Stefan Müller

 

2004-2009

 

terug naar nieuwbouw

Na een aantal gestrande ontwikkelingen kregen wij de opdracht voor twee blokken met 240 goedkope huurwoningen in de Utrechtse uitbreidingswijk Langerak. Het leek een onhaalbaar project.

 

Wij werkten een door Bouwhaven en KCAP gemaakte opzet uit en optimaliseerden deze. Hierbij zijn functionaliteit, bouw- en onderhoudskosten voortdurend in samenhang met de verschijningsvorm, het wooncomfort en functionaliteit bekeken. Tijdens het ontwerpproces werd onder elk blok een parkeergarage toegevoegd. Alle woningen hebben minimaal één parkeerplaats. De gevels zijn afgewerkt met bronskleurige aluminium kozijnen en zandkleurig metselwerk met donkere accenten die de entrees, de plint en de vloerlijnen aanduiden. De blokken zijn alzijdig georiënteerd en introduceren de architectuur van de stad in de buitenwijk.

 

Na het definitief ontwerp is het plan in samenwerking met BAM in bouwteam uitgewerkt. Uiteindelijk was de aanneemsom zeer scherp: € 650,- per vierkante meter (excl. BTW).

 

Het project is gepubliceerd in Brick Bulletin en Architectenweb Magazine. Het ontwerp werd genomineerd voor de Rietveld Prijs en de Fritz Högerpreis en door het NAI getoond op de Bienale van Sao Paulo.

 

Meer informatie over Langerak opvragen

Spiegel

'Ondanks de vingerwijzing naar de suburbane context houden de woongebouwen een sterk stedelijk karakter. De gevels vormen denkbeeldige straatwanden, straten die in de Vinex-wijk ontbreken. Het project staat zodoende enigszins wereldvreemd in zijn context, maar kan daardoor ook gezien worden als een subtiele kritiek op de naar zijn randen toe verdunnende stad. biq houdt de stad de spiegel voor: zo kan het ook.'

 

Michiel van Raaij

copyright biq  |  privacy

  • LinkedIn Black Round
  • biq bol
  • Black-Circle-Icon_Email1-940x940.png