Lakerlopen

Eindhoven

1/13

Opdracht:

DNC/Trudo en Woonbedriijf SWS, Eindhoven

Aannemer:

Van Bree, Someren

Constructeur:

Van de Laar, Eindhoven

Bouwkosten:

Ter Haar, Schiedam

 

Medewerkers:

Hans van der Heijden, Mathieu Kastelijn, André Kwakernaak, Helen Webster, Rick Wessels

Fotografie:

Stefan Müller

2004-2010

 

 

terug naar nieuwbouw

Van oudsher leven de mensen in het tuindorp Lakerlopen op straat. Wij herbouwden een deel van de wijk met een plein, een hof, een steeg, straten en singels. Deze conventionele stedelijke ruimten worden met even zo conventionele woningtypen ondersteund. Hoeken en lange wanden zijn gemarkeerd met bijzondere woonvormen: woon-werkwoningen, accommodatie voor geestelijk mindervaliden en hun begeleiders. Auto’s worden op de binnenterreinen geparkeerd.

 

Het project is door stedebouwkundige Alwin Beernink van de gemeente Eindhoven en Hans van der Heijden gepresenteerd op het VROM congres Maak de Wijk, Ruimtelijke Kwaliteit in Krachtwijken onder de titel ‘Ontwerpen voor Sociale Samenhang’. Het ontwerp werd gepubliceerd in De Architect, Building Design en Stadscahiers. Het won de Fritz Högerpreis 2011 en werd genomineerd voor de Dirk Roosenburgprijs 2011 en de Mies van der Rohe Award 2011. KEI-directeur Olof van de Wal zette het project op de eerste plaats in zijn rij toppers van renovatie- en herstructeringsprojecten.

 

Meer informatie over Lakerlopen opvragen

Tuindorp

'Ten zuiden van de Kempensebaan realiseert biq woningen van een ander karakter binnen een stratenpatroon dat sterk afwijkt van eerdere plannen, afwijkt ook van het oorspronkelijke patroon, maar meer lijkt te passen bij het karakter van het tuindorp dat Lakerlopen oorspronkelijk was. En in een architectuur die aansluit bij de vooroorlogse bouw van Lakerlopen.'

 

Olof van der Wal, KEI

copyright biq  |  privacy

  • LinkedIn Black Round
  • biq bol
  • Black-Circle-Icon_Email1-940x940.png