top of page

Knikflats

Rotterdam Ommoord

Opdracht:

Woonbron, Rotterdam i.s.m. klankbordgroep bewoners

Constructeur:

Pieters, Delft

Aannemer:

BAM Volker, Rotterdam

Bouwkosten:

Van der Ree & Vermeulen, ‘s-Gravenpolder

 

Medewerkers:

Hans van der Heijden, Angela Schoen, Lidwine Spoormans, Paul Voorn, Rick Wessels

Fotografie:

Marcel Berghout

 

1999-2009

 

terug naar renovatie

De renovatie van 4 knikkende gebouwen in Ommoord is ons grootste en meest gecompliceerde project: wij verzorgden behalve het ontwerp diverse voorstudies, aanbesteding, bouwdirectie en toezicht. Wij spraken uitgebreid met de bewoners, verzorgden de informatiebijeenkomsten en produceerden de bijbehorende folders.

 

Omdat de gebouwen in bewoonde staat werden verbouwd zijn de procesvaardigheden van de aannemer tijdens de aanbesteding meegewogen.

 

De gebouwen zijn op de begane grond uitgebouwd om nieuwe woningen, fietsenstallingen en collectieve ruimten in onder te brengen. De toevoegingen gaan verder op de ‘aannemersarchitectuur’ van de gebouwen, maar hechten zich door de aardse kleuren aan het groen in de wijk Ommoord.

 

Het ontwerp is gepubliceerd in De Architect, Building Design Magazine, A+U en Architectural Research Quarterly en werd o.a. in Moskou en Sao Paulo gepresenteerd in het kader van de NAI manifestatie 'Architectuur als Noodzaak.'

 

Meer informatie over de Knikflats opvragen

Operatie

'De knikflats in Ommoord zijn geweldig gerenoveerd. Ze hebben een uitstraling als nieuw. Besef dat dit een enorme operatie is geweest die enorm veel heeft gevraagd van de bewoners en van collega’s die dit organiseerden.'

 

Martien Kromwijk, bestuursvoorzitter Woonbron, op zijn weblog

bottom of page