top of page

Hessenberg

Nijmegen centrum

Opdracht:

Heijmans, Amersfoort

Stedebouwkundige, supervisor:

AWG, Antwerpen

Constructeur:

Goudstikker De Vries, Almere

Installatietechnisch adviseur:

Visitech, Almkerk

Aannemer:

Bouwcombinatie Heijmans Hendriks, Nijmegen

 

Medewerkers:

Theo van de Beek, Hans van der Heijden, Rogier Kant, Wiepkjen Kingma, Rick Wessels

Fotografie:

Stefan Müller

 

 

2005-2010

 

terug naar nieuwbouw

De Hessenberg is een plek in de binnenstad van Nijmegen met een rijke historie die teruggaat tot de Romeinse tijd. In de laatste eeuwen is het terrein gebruikt door kloosters en door het regionale dagblad De Gelderlander.

 

In een masterplan van b0b van Reeth/AWG ontwikkelden wij vier bouwblokken. Deze zijn willekeurig verspreid over het ensemble en staan op twee grote ondergrondse parkeergarages. De gebouwen van biq kennen een gelijksoortige gevelopbouw. Antracietkleurige moduulstenen vormen een massieve plint. De bovenbouw is gerasterd. Horizontale banden worden doorbroken door verticale metselwerk penanten, waartussen terugliggende metselwerk vlakken en kozijnen liggen. Het metselwerk van de bovenbouw is zachtgeel. Alle vensters zijn gemaakt van champagne-kleurig gemoffeld aluminium. In de bovenbouw zijn deze voorzien van een stalen hekwerk, in de onderbouw van een glazen hek.

De gevels zijn familie van de architectuur van AWG. Elk gebouw heeft vervolgens een eigen stedebouwkundige rol in het ensemble. De typologie van de gebouwen zorgt voor verschillen. Het gevelschema is situatief verfijnd en aangepast door de hoogte van de plint en de breedte van de vensters te variëren.

Wij werkten nauw samen met AWG en landschapsarchitect MTD. Op basis van een assenstelsel van AWG maakten wij het ontwerp en de werktekeningen. De architectuur kwam niet zozeer door strenge beeldkwaliteitsplanning en supervisie, maar door een inspirerende dialoog.

Resultaat is een levendig stuk binnenstad met natuurlijke verschillen in handschrift.

 

De Hessenberg werd gepubliceerd in o.a. De Architect, Architecture Today, Midcomfort, Bauwelt en Architectenweb Magazine. Het project ontving de Architectuurprijs Nijmegen 2011 en werd genomineerd voor de Fritz Högerpreis 2011.

 

Meer informatie over de Hessenberg opvragen

bottom of page