top of page

the Bluecoat

Liverpool (GB)

Opdracht:

the Bluecoat

Adviseurs:

Donald Insall, Chester; Austin-Smith:Lord, Manchester/Liverpool; Techniker, Londen; Tweeds, Liverpool; Ernest Griffiths, Bromborough; Nonconform, Liverpool; B4, Manchester/Londen

Aannemer:

Kier North West, Liverpool; Whittakers, Liverpool (interieur)

 

Medewerkers:

Theo van de Beek, Marjolein van Eig, Hans van der Heijden, Helen Webster, Rick Wessels

 

Fotografie:

Stefan Müller

 

2001-2008

 

terug naar projectenlijst

the Bluecoat is eigenlijk dorpshuis en avant-garde instituut tegelijkertijd. Gebouw, voorhof en achtertuin spelen vanouds een rol in het openbare leven in Liverpool als ontmoetingsplek, maar ook als de vermaarde kunstinstelling waar bijvoorbeeld Captain Beefheart en Yoko Ono voor het eerst in Europa optraden. Zonder the Bluecoat zouden de Beatles misschien nog steeds rock en roll spelen.

 

Het gebouw is in 1717 gebouwd als armenschool. Het is het oudste gebouw van Liverpool, dat sinds 2008 is omringd door een groot winkelcentrum. Wij hebben de restauratie van het gebouw en de nieuwe vleugel in samenhang ontworpen. Nieuw en oud vormen één geheel, waarbij het publieke karakter van de achtertuin is versterkt. Het maken en bekijken van diverse kunstvormen, winkelen, horecabezoek en de terloopse ontmoeting vinden naast elkaar plaats.

 

Met artistiek directeur Bryan Biggs hebben wij het programma van eisen geschreven en de architectonische opgave gesteld. the Bluecoat moest een begrijpelijk bakstenen gebouw worden in een stad die vergaand gemoderniseerd is.

 

Meer informatie over de Bluecoat

Koelbloedig enthousiasme

'Behalve voor hun koelbloedige enthousiasme vielen wij voor biq's begrip van de context van the Bluecoat in het centrum van Liverpool. Ook snapten zij de betekenis van onze organisatie binnen het culturele aanbod van Merseyside en hoe belangrijk het is om de historische positie, maar tegelijkertijd ook de eigentijdse ambities duidelijk te maken.'

 

Bryan Biggs, the Bluecoat

bottom of page